Af Rune Engelbreth Larsen
Nord for Frederiksværk, mellem Liseleje Plantage og Asserbo Plantage ved den nordsjællandske kyst, ligger naturperlen Melby Overdrev på ca. 145 hektar – Sjællands største hede. Artsrigsdommen er stor og spændende, og takket være Forsvarets tidligere mangeårige brug af området er det en af få striber åben natur, der har undgået sommerhusebebyggelse på den nordsjællandske kyst.
Selv om der er blevet gjort en del for at bevare området lysåbent, er Melby Overdrev som så mange andre naturområder i Danmark truet af tilgroning. Eksisterende græsningstiltag og pletvis afbrænding med års mellemrum er ikke tilstrækkeligt, selv om frivillige også rykker ud to gange om året og udøver en herkulisk indsats for at fjerne birk og bjergfyr.
Som så mange andre steder mangler der større fritgående græssere året rundt.
Her følger lidt forårs- og sensommerindtryk fra området.
En lun og solbeskinnet forårs- eller sommerdag er det et af Nordsjællands mest summende, levende og artsrige naturperler. Et væld af sjældenheder spirer, boltrer sig og flyver blandt en skare af almindeligheder, og man ved knap nok, hvilke indtryk man skal fortabe sig i. Skulle man spejde efter krondyr en stille morgenstund? Liste sig ind på sortspætten, der ligner en værre bandit med sin røde kalot? Lede efter orkideer som bakkegøgelilje og plettet gøgeurt eller nyde synet af nikkende kobjælde? Måske skulle man bare ligge sig i lyngen og lytte til lærken …
Rune Engelbreth Larsen: »Melby Overdrev – en nordsjællandsk naturperle«
Danes – magasinet for danskere i udlandet, 01/2016
I sensommeren dominerer den hedelyngen smukt på store dele af arealet, selv om den bl.a. er trængt af birk og bjergfyr og rynket rose. Om foråret er det de brune nuancer, der farver store dele af Melby Overdrev, om end ikke uden de fine lyselilla prikker med engelskgræs.
APROPOS