Naturens artsrigdom og oplevelsesrigdom i ord og billeder af Rune Engelbreth Larsen
Bidstrup Skovene – uudnyttet potentiale for vildskov
Af Rune Engelbreth Larsen
Bidstrup Skovene er den samlede betegnelse for de statsejede skove i det store midtsjællandske skovområde, der rummer Storskoven, Valborup Skov, Helvigstrup Skov, Ravnsholt Skov, Heide Overdrev, Avnstrup Skov og Orup Skov. Skovkomplekset er i dag en del af Nationalpark Skjoldungernes Land – men hvis man er nogenlunde bekendt med det internationale nationalpark-koncept, er det dog ikke lige let at erfare, at man her befinder sig i en nationalpark. I Danmark er der imidlertid ikke lovpligtige krav til en særskilt naturbeskyttelse i nationalparkerne, som også ofte rummer alt for meget andet end natur.
Men Bidstrup Skovene kunne blive et spændende kerneområde i nationalparken, hvis man havde gode ambitioner på vegne af natur og biodiversitet, f.eks. som det foreslås her: Forslag til Naturnationalpark Bidstrup Skovene (på vej).
Imens vi venter på (og opfordrer til) en sådan omprioritering, følger her nogle fotoindtryk fra Bidstrup-Skovene, der endnu har potentialet til at blive god og naturlig skov – hvis der gøres en indsats for det.
Et egetræ er ikke blot ét træ og én art, men også et stort og dynamisk levested for mange, mange andre arter af insekter, svampe, mosser, laver, fugle og pattedyr – og det gælder både, mens træet er to, tre eller flere århundreder gammelt – men såmænd også når det er dødt. Derfor skal vi passe særlig godt på vore gamle træer, ikke mindst vore gamle ege, fordi de har været århundreder undervejs for at blive til artsrige mikro-universer, og den udvikling er langt mere gavnlig for naturen og biodiversiteten end nyplantede træer. Sig derfor ikke plant et nyt træ, men hellere fæld ikke et gammelt.